Nostalgi

Vi diskuterar var man började tillverka öl

2018-03-02 21:14 #0 av: landsbygdsbo

DVS, Öl av en hög och jämn kvalitet.

En säger Belgien, den andra säger Böhmen/Mähren dvs södra Tyskland och dagens Tjeckien.

Jag hävdar att det var i Nordtyskland, i Hansans regi.

Öl blev en exportvara som Hansan använde att byta till sig päls, tjära, torkad fisk och virke för. Och för att detta skulle fungera så var bryggerierna tvungna att kunna leverera premium i stora kvantiteter och till en jämn och hög kvalitet.

Vem av oss har rätt ?  ;)

Anmäl
2018-03-02 21:23 #1 av: GIKmio

Enligt ölets egen Wikipediasida producerades öl redan för 7000 år sedan i Irak, och för 5000 år sedan i Kina.. Det var kanske inte dom länderna jag tippade på Glad

Men enligt samma sida: Världens troligen äldsta bryggeri som fortfarande är i drift är Weihenstephan i Freising nordost om München i Tyskland.. Det vill säga södra Tyskland..

Sajtvärd för Öl i fokus. Medarbetare på Sport i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2018-03-03 09:07 #2 av: landsbygdsbo

#1 Att öl bryggdes i olika former och med varierande smak o kvalitet runt om i världen är väl helt klart, vi bryggde ju själva här i Sverige.

Men frågan var ju var en industriell tillverkning av en hög o jämn kvalitet började bryggas. och där håller jag nog på Hansans hjärtland Skämtar Södra Tyskland och Tjeckien var nog ursprungligen mer vindrickande förr.

Anmäl
2018-03-03 09:12 #3 av: landsbygdsbo

Detta öl var känt här uppe i norr under begreppet LYBSKt öl

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.