Belgiskt öl

"Varför bryggs det öl i Kloster?"

2015-08-25 10:07 #0 av: [Carpinus]

"Då, som nu, är munkarnas ölbryggning en inkomstkälla som finansierar klostrens verksamhet och välgörenhetsarbete. Några större kommersiella intressen finns inte, och det är noga reglerat vilka kloster som får sälja sina produkter ute på marknaden.
Exempelvis finns det cirka tio kloster inom trappistordern som tillverkar och säljer öl, där munkarna enligt orderns regler lever ett asketiskt liv.
För att en öl ska få kallas trappistöl krävs det att den har bryggts av munkarna själv, eller med deras överinseende.
Men det finns också kommersiella intressen kopplat till klosteröl som sträcker sig långt bortanför munkarnas värld. Bryggerier som vill spinna vidare på den ölkultur som utvecklats i klostren, och som säljer ölsorter som går under namn som munköl eller klosteröl, utan att ha något med klostrens munkar att göra."---

Dagen


Anmäl
2015-08-26 22:38 #1 av: gromar1942

Intressant detta. På något sätt tycker jag det är bra att ölet sprids bara man håller sig till grundrecepten. Sedan blir nackdelen att jag tvivlar att det finns tillräckligt många olika recept till alla bryggerier. Det innebär att de ändrar på grunden för att kunna komkurrera

Aktion, historik, fantasi. Ja allt finns på Vilda Västern iFokus

Anmäl
2015-08-26 22:43 #2 av: [Carpinus]

Jo, det är sant! Fast just klostren har väl ofta en lång tradition att falla tillbaka på och  en inarbetad nisch för sitt speciella öl.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.